Wanneer u een rollator wilt kopen, kunt u hiervoor naar een fysieke thuiszorgwinkel gaan, maar ook een rollator kunt u tegenwoordig via het internet bestellen en thuis laten bezorgen. Wanneer u online gaat oriënteren, komt u ontzettend veel verschillende rollators tegen. Wij zullen u daarom hieronder uitleggen waar u op moet letten bij het aanschaffen van een rollator.
Gaat u de rollator binnen of buiten gebruiken?
De meeste mensen zoeken een rollator om zowel binnen als buiten mee te lopen. Wij adviseren om in dat geval een rollator te zoeken met 4 wielen van dezelfde grootte. Een rollator met grote voorwielen heeft namelijk een grotere draaicirkel en is hierdoor minder wendbaar. Dit kan onhandig zijn wanneer u met de rollator door kleinere ruimtes moet manoeuvreren. De meeste rollators die zowel voor binnen als buiten geschikt zijn, hebben wielen met een doorsnede van ongeveer 20 cm.
Gaat u de rollator voornamelijk buiten gebruiken en moet deze ook geschikt zijn om over wat ruiger terrein te lopen? Dan is een rollator met grote voorwielen wél een goed idee. Maakt u bijvoorbeeld regelmatig een boswandeling, dan is het met een rollator welke grote voorwielen heeft makkelijker om over takjes en andere oneffenheden te lopen dan een rollator met kleine wielen.
Is de rollator geschikt voor uw lichaamslengte?
De rollator is het meest verkochte loophulpmiddel van Nederland. Wanneer u buiten loopt ziet u echter dat veel mensen met een verkeerde houding achter de rollator aan lopen. Dit komt doordat de handvaten vaak te hoog of juist te laag staan afgesteld. Dit zorgt er niet alleen voor dat u een slechte houding aanneemt, maar ook dat de rollator geen ondersteuning biedt. Tenzij anders aangegeven door uw fysiotherapeut, is de norm dat de handvatten van de rollator op polshoogte worden afgesteld. Dit zorgt ervoor dat u met een rechte rug tussen de achterwielen van de rollator loopt.
Bij alle rollators in ons assortiment staat bij de specificatie de hoogte aangegeven waarop de rollator kan worden afgesteld. Bij de rollator hieronder ziet u dat deze bijvoorbeeld kan worden afgesteld van 78 tot 102 cm. Om te weten of deze rollator voor u geschikt is gaat u rechtop staan, laat u uw armen losjes langs uw lichaam hangen en laat u iemand anders de afstand meten van de grond tot aan uw polsen. Wanneer deze afstand, in dit geval tussen de 78 en 102 cm valt, is de rollator voor u geschikt.
Wat voor banden wilt u onder uw rollator?
De banden van rollators kunt u in vier types indelen: harde banden, semi harde banden, soft banden en luchtbanden. De meeste rollators zijn uitgevoerd met semi-harde banden. Een rollator met (semi-)harde banden kunt u wel buiten gebruiken, maar zorgen wel voor trillingen tijdens het lopen over ongelijke ondergronden, zoals kinderkopjes.
Wanneer u de rollator dagelijks gaat gebruiken en gevoelige polsen en/of schouders heeft, adviseren wij om te kiezen voor een rollator met Soft banden. Deze rubberen banden zijn massief (lekvrij) en vangen door het dikke loopvlak voor het grootste deel de trillingen op. Daarnaast hebben de banden door het stroevere loopvlak ook meer grip op gladde ondergronden.
U kunt ook kiezen voor een rollator met luchtbanden. Het voordeel van luchtbanden is dat u zelf de bandenspanning kunt bepalen. Het nadeel van luchtbanden is dat ze lek kunnen gaan. Daarnaast zijn de rollators met luchtbanden vaak wat zwaarder dan andere rollators. Een uitzondering hierop is de rollator Overland van By acre (6,7 kg).
Moet de rollator licht van gewicht zijn?
Wanneer u de rollator regelmatig zal moeten tillen, is het verstandig om te kiezen voor een lichtgewicht rollator. De meeste lichtgewicht rollators zijn gemaakt van aluminium en hebben een gewicht rond de 7 kg. Moet de rollator nog lichter zijn, dan kunt u kijken naar een carbon rollator. Er zijn al carbon rollators met een gewicht van slechts 4,8 kg!
Conclusie
Welke rollator voor u het meest geschikt is hangt dus af van het gebruik (binnen/buiten), uw lichaamslengte (afstellen op polshoogte), het gewenste loopcomfort (harde/zachte banden) en het gewicht van de rollator. Dit zijn de handvaten om voor een rollator te kiezen waar u het meeste gemak van zult gaan hebben. U kunt ook eens kijken naar onze rollator test, waar wij de beste modellen voor u hebben uitgelicht.