Decubitus ook wel doorliggen genoemd, is een beschadiging van de huid en/of het weefsel daarvan. Dit ontstaat door constante druk op de huid of een combinatie van druk en schuifkrachten op hetzelfde punt. Personen die bedlegerig zijn of constant in een rolstoel zitten hebben meer kans op decubitus.
Waar ontstaat decubitus?
Meestal ontstaat dit op plaatsen met een uitstekend bot. Zo zijn de zitknobbels, ellebogen, schouders, heupen, de stuit, de hielen of het achterhoofd de plaatsen met het meeste risico op decubitus (doorligplekken).
Decubitus gradaties
- Niet wegdrukbare roodheid (Graad 1)
- Blaar of open blaar (Graad 2)
- Oppervlakkige decubitus (Graad 3)
- Diepe decubitus (Graad 4)
Hoe decubitus voorkomen?
Personen die veel zitten doordat ze minder mobiel zijn of voor langere tijd in bed liggen is de kans op decubitus een stuk hoger. Ter voorkoming is het belangrijk om regelmatig van positie te wisselen. Wanneer men in een rolstoel zit is dit natuurlijk lastig. Hiervoor zijn speciale anti-decubitus rolstoelkussens verkrijgbaar. In bed is het wisselen van positie makkelijker, door de persoon op zijn zij of rug te draaien. Ook zijn er speciale matrassen verkrijgbaar welke de druk zo veel mogelijk verdelen en zo de kans op decubitus te verlagen.